Therapeutische Elastische Kousen
Therapeutische elastische kousen (TEK) worden ook wel steunkousen of compressiekousen genoemd. Deze benamingen worden vaak door elkaar gebruikt. Niet elke steunkous is een therapeutische elastische kous. Therapeutisch elastische kousen worden, in tegenstelling tot steunkousen, aangemeten door een bandagist en voorgeschreven door een arts. In onze kliniek zijn twee gediplomeerde bandagisten die de kousen op kunnen meten.
Wat zijn therapeutische elastische steunkousen?
Therapeutische elastische kousen hebben een gecontroleerd drukverloop. De kousen ondersteunen de spierpomp van de onderbenen in de terugvoer van het bloed naar het hart. Vochtophoping (oedeem) in de onderbenen wordt hiermee tegengegaan. Therapeutische elastische kousen worden o.a. gedragen bij spataderen, lipo-oedeem, lymfe-oedeem, trombose of een open been. Ook worden deze kousen aanbevolen aan mensen met een staand of zittend beroep en aan zwangere vrouwen met veneuze klachten. Vooral als u al enkele klachten ervaart, denk bijvoorbeeld aan vermoeide of opgezette benen. Tegenwoordig zijn therapeutische elastische steunkousen in moderne kleuren en in dun, goed ventilerend materiaal verkrijgbaar. Vaak wordt de vergelijking gemaakt met een dikke panty. In de meeste gevallen zijn kniekousen voldoende. De therapeutische elastische kousen zijn bedoeld om gedurende langere periode te dragen.
Verschillende soorten therapeutische elastische kousen
Er zijn veel verschillende soorten steunkouzen. Steun- en compressiekousen zijn in verschillende soorten en maten verkrijgbaar:
Drukklassen
Steunkousen zijn verkrijgbaar in 4 soorten drukklassen. Een drukklasse geeft de werking van het soort kous aan. Hoe hoger de klasse, hoe meer druk de kous biedt:
- Klasse 1
Steunkousen met een lichte en milde compressie die ter preventie worden gedragen. Bijvoorbeeld bij een vermoeid en zwaar gevoel in de benen of lichte spatadervorming.
- Klasse 2
Steunkousen met een normale en gemiddelde compressie. Van toepassing bij spataderen, zwellingen of bij behandeling van beenwonden.
- Klasse 3
Steunkousen met een sterke compressie. Van toepassing bij ernstige spataderen en de genezing van een open been.
- Klasse 4
Steunkousen met een zeer sterke compressie. Van toepassing bij ernstige lymfoedemen, aderziekten en elefantiasis.
Vlakbreikousen of rondbreikousen
Steunkousen worden op 2 verschillende manieren gebreid. Er worden vlakbrei- en rondbreikousen onderscheiden:
- Vlakbrei
Voor vlakbreikousen wordt eerst een lap gebreid, waarvan een kous gemaakt wordt. Vlakbreikousen zijn stijver, zodat ze vochtophoping in het been beter tegengaan. Deze kousen hebben een naad op de kuit.
- Rondbrei
Rondbreikousen worden buisvormig gebreid en hebben daardoor geen naden. Rondbrei realiseert iets minder stevige compressiekousen. Deze kousen zijn relatief dun en lijken meer op een panty. Een vlak gebreide kous is makkelijker aan en uit te trekken dan een rondgebreide kous door de lengte-elasticiteit van deze rondgebreide kous. Afhankelijk van uw indicatie wordt een keuze gemaakt in de breiwijze.
Laatst gecontroleerd: 03/04/2024
Artsexamen juni 1992 Universiteit van Utrecht
geregistreerd als algemeen chirurg sinds 1 januari 2001
BIG registratienummer: 59040291301