Sterilisatie bij de man (Vasectomie)

Indien u een afspraak wilt maken voor een sterilisatie behandeling is er een verwijsbrief van de huisarts nodig. We raden aan te informeren bij uw zorgverzekeraar of u voor een vergoeding van de behandeling in aanmerking komt.

Wat is een sterilisatie bij mannen?

Sterilisatie bij mannen wordt ook wel vasectomie genoemd. Een sterilisatie bij mannen is in feite een definitieve anticonceptie methode. De betrouwbaarheid kan vergeleken worden met die van de pil, het condoom of een spiraaltje. Echter, in veel gevallen kan deze ingreep niet meer teruggedraaid worden. Het is dus van belang dat een beslissing tot sterilisatie bij de man weloverwogen wordt gemaakt.  Door de hoge betrouwbaarheid van de sterilisatie is het een goede keuze wanneer u zeker weet dat u geen kinderen (meer) wilt. Deze vorm van anticonceptie biedt overigens weinig kans op nadelige gevolgen, zoals die vrouwen ondergaan bij anticonceptiemiddelen. 

Lees meer over de betrouwbaarheid van sterilisatie

Sterilisatie man: De procedure

Sterilisatie bij mannen is een betrouwbare vorm van anticonceptie. Bij een sterilisatie worden de zaadleiders van de man onderbroken, waardoor er geen zaadcellen meer door de leiders heen lopen.

De zaadballen produceren na de sterilisatie nog altijd zaadcellen. Echter, is het voor deze zaadcellen niet meer mogelijk om zich te mengen in het sperma en zal het mannelijk lichaam deze vanzelf afbreken.

Sterilisatie bij mannen is een kleine, poliklinische ingreep. Deze ingreep gebeurt onder plaatselijke verdoving en zal ongeveer 30 tot 40 minuten duren. Voor sterilisatie heeft u een verwijsbrief van uw huisarts nodig.

Vóór de sterilisatie ingreep

Voordat de sterilisatie plaats zal vinden, dient u enkele voorbereidingen te treffen:

  • Om een infectie te voorkomen dient de ingreep onder steriele omstandigheden plaats te vinden. Daarom is het van belang dat u uw balzak 4 dagen voor de ingreep helemaal scheert;
  • Tijdens de ingreep hoeft u niet nuchter te zijn. U kunt dus gewoon eten en drinken;
  • Graag een handdoek en een strakke onderbroek of zwembroek meenemen voor de behandeling om complicaties naderhand te voorkomen.
  • Gebruikt u bloed verdunnende middelen? Deze medicatie dient, in overleg met uw behandelend arts, enkele dagen voor de ingreep gestaakt te worden;
  • We raden u af om na de sterilisatie ingreep auto te rijden.

Hoe de sterilisatie van de man gaat

Een sterilisatie wordt altijd op dezelfde manier uitgevoerd. Tijdens deze sterilisatiemethode worden de beide zaadleiders onderbroken, ingekort én afgebonden. Hierdoor is het voor de zaadcellen niet langer mogelijk om naar buiten te komen. Toch kan het na de operatie nog ongeveer twee tot drie maanden duren tot alle zaadcellen uit het prostaatvocht zijn verdwenen.

Een sterilisatie gebeurt onder plaatselijke verdoving. Na het desinfecteren van de balzak, krijgt u een verdovende injectie in de huid van de balzak.

Vervolgens worden, via een klein sneetje links en rechts, de zaadleiders vrijgemaakt. Van beide zaadleiders wordt een stukje verwijderd en binden we de uiteinden af. De wondjes sluiten we met oplosbare hechtingen.

Sterilisatie man pijn tijdens de ingreep

De sterilisatie van de man vindt plaats onder plaatselijke verdoving. Toch kan het gebeuren dat u een trekkend, pijnlijk gevoel in uw onderbuik of lies ervaart tijdens het losmaken van de zaadleiders. Dit komt doordat er aan de zaadleider wordt getrokken.

Zodra de verdoving is uitgewerkt, kan het gebied rondom de liezen en balzak pijnlijk zijn. Dit kan zelfs tot enkele dagen na de ingreep duren. Het is mogelijk om hier een pijnstiller voor in te nemen.

Lees hier meer over de nazorg bij een sterilisatie (man)

Vasectomie, een bewuste keuze.

Sterilisatie bij mannen is, zoals hierboven aangegeven, een definitieve behandeling. Het is dus zeer belangrijk om goed na te denken en u goed te laten voorlichten door een specialist voordat u daadwerkelijk een vasectomie besluit te ondergaan.

Wanneer uw levensomstandigheden wijzigen, kan het zijn dat u toch weer kinderen wilt. Er zijn mogelijkheden tot een hersteloperatie, ook wel vasovasostomie genoemd. Een hersteloperatie geeft echter geen garantie op vruchtbaarheid. Dit is namelijk afhankelijk van diverse factoren.

Wanneer een man gesteriliseerd is, is de kans op bevruchting bij een vrouw zeer klein. Hoewel een sterilisatie hierin geen 100% garantie, net als alle andere anticonceptiemiddelen.

Toch wordt een sterilisatie als één van de betere anticonceptiemethode beschouwd vanwege de efficiëntie en de vermijding van dagelijkse bijwerkingen die vaak gepaard gaan met andere anticonceptiemiddelen, zoals hormonale methoden of intra-uteriene apparaten. Let wel op dat dit in bijna alle gevallen een permanente ingreep is. 

Heeft u nog vragen over de sterilisatie van de man? Neem dan gerust contact op.

Contact opnemen

Laatst gecontroleerd: 09/09/2024

Harold Li-Fo-Sjoe, chirurg

Artsexamen juni 1992 Universiteit van Utrecht
geregistreerd als algemeen chirurg sinds 1 januari 2001
BIG registratienummer: 59040291301

Meer informatie?

    Vul onderstaande gegevens in en wij nemen contact met u op.

    We zullen u terugbellen op een werkdag tussen 08.00 - 16.00 uur