Veelgestelde vragen
-
Wanneer weer sporten na een aambeien behandeling?
De gemiddelde herstelperiode na een aambeien behandeling duurt twee weken. Na de behandeling mag u de eerste week geen zware dingen tillen of sporten. Sporten mag op geleide van uw klachten weer na één week. Afhankelijk van uw herstel raden wij aan te beginnen met wandelen.
-
Kan de operatie doorgaan als ik menstrueer?
Ja, menstruatie staat de operatie niet in de weg.
-
Moet ik nuchter komen?
Nee, omdat we alleen plaatselijke verdoving gebruiken kunt u normaal eten en drinken voorafgaande aan de operatie.
-
Wat zijn de mogelijke complicaties na een behandeling? | Aambeien
Iedere operatie biedt natuurlijk kans op complicaties. De mogelijke complicaties van een aambei behandeling (Barron-ligatie) zijn:
- Pijn
- Nabloeding
- Infectie
- Littekenvorming
Ook kunt u na een Barron-ligatie of operatie tijdelijk een drukkend gevoel in de onderbuik krijgen met aandrang voor ontlasting en urine. Dit is echter volkomen normaal. Het idee van complicaties kunnen vaak beangstigend zijn, maar de Barron-ligatie kent een hoog succespercentage.
-
Ik heb de hele tijd aandrang voor ontlasting, is dit normaal?
De eerste paar weken na de behandeling kunt u last hebben van loze aandrang: u heeft het gevoel dat u naar het toilet moet, maar er komt geen ontlasting. Ga niet persen, want dat is slecht voor de genezing. U kunt het beste pas naar het toilet gaan als u echt aandrang heeft. Zorg dat de ontlasting zacht is, zodat u niet hoeft te persen. Dit kunt u doen door:
- Per dag ruim twee liter water te drinken.
- Tweemaal daags een lepel gebroken of gemalen lijnzaad te gebruiken, bijvoorbeeld door de yoghurt.
- Vezelrijke producten te eten, zoals bruin of volkoren brood, groente, fruit en peulvruchten.
- Genoeg te bewegen.
-
Wat is het toiletadvies?
Spoel ruim met lauw water na elke toiletgang en pers niet, de ontlasting moet vanzelf komen. Het is belangrijk om voor een regelmatige en soepele stoelgang te zorgen. Dit kunt u doen door:
- Per dag ruim twee liter water te drinken.
- Tweemaal daags een lepel gebroken of gemalen lijnzaad te gebruiken, bijvoorbeeld door de yoghurt.
- Vezelrijke producten te eten, zoals bruin of volkoren brood, groente, fruit en peulvruchten.
- Genoeg te bewegen.
- Op de nuchtere maag een glas lauw te water drinken.
-
Hoe kan ik pijn en jeuk verminderen?
U kunt pijn of jeuk zelf verlichten door:
- Geen droog toiletpapier te gebruiken, maar een vochtig papieren doekje (zonder zeep, alcohol of parfum) of nat washandje.
- Het anale gebied af te spoelen met warm water, of een warm bad te nemen.
- Niet te krabben, want dan loopt u kans om de jeuk te verergeren door beschadiging of infectie van de huid.
- De uitgezakte aambei(en) voorzichtig weer naar binnen te duwen.
- Een aambeien gel of – zalf te gebruiken.
- Gedurende 15-20 minuten in een lauw tot warm zitbad plaats nemen.
-
Hoe lang heb ik last van pijn na een behandeling?
Pijnklachten komen voor tot een week na de behandeling. Na de behandeling kan het anale gebied nog flink pijn doen door de zwelling, waardoor het kan lijken alsof u meer klachten heeft dan voor de behandeling. U kunt de pijn verlichten met paracetamol 500 mg: drie maal daags twee tabletten. Ook twintig minuten in een warm zitbad of het anale gebied spoelen met de douche met warm water kan verlichting geven. Een eventuele zwelling moet dan terug naar binnen geduwd worden.
-
Ik heb bloed bij de ontlasting, waardoor komt dit?
Iets bloedverlies is heel normaal doordat de anus veel bloedvaten heeft. Het gebeurt als er een elastiekje loslaat bij de Barronligatie (behandeling). U kunt ook wat bloed verliezen als gevolg van de injectie bij de sclerobehandeling of het operatief verwijderen van de aambeien.
Heeft u veel pijn of verliest u veel bloed? Neem dan meteen contact op via 0592 – 315255. -
Wat kunt u doen om aambeien te voorkomen?
Vermijd zwaar tillen en zorg voor voldoende lichaamsbeweging en een soepele stoelgang zodat u niet hoeft te persen. U houdt de ontlasting zacht door voldoende vezels te eten, per dag minimaal twee liter vocht te drinken en naar het toilet te gaan zodra u aandrang voelt. Zorg voor een regelmatige stoelgang en dat u voldoende vocht inneemt waardoor de urine licht van kleur is.
-
Hoe wordt de diagnose gesteld?
De diagnose komt tot stand op basis van een onderzoek. Een uur voor u van huis vertrekt gebruikt u een microlax klysma. Dit maakt het laatste deel van de dikke darm schoon. Daarna onderzoeken we de binnenkant van de anus en uiteinde van de darm met een kort kijkbuisje (een proctoscoop).
-
Wat gebeurt er met aambeien die onbehandeld blijven?
Een onbehandelde aambei kan vanzelf genezen, maar er is ook kans op stolling van bloed in de aambei met als gevolg pijnlijke getromboseerde aambeien. Daarnaast kunnen er ook anale huidflappen (marisken) ontstaan als restverschijnsel van aambeien, met hygiënische klachten tot gevolg.
-
Kunnen aambeien terug komen?
Helaas kunnen we niet garanderen dat u na een behandeling nooit meer last hebt van aambeien. U kunt het wel voorkomen, bijvoorbeeld door te zorgen voor een regelmatige en soepele stoelgang, bepaalde gewoonten te veranderen of eventueel af te vallen.
-
Wanneer moet ik contact opnemen met de kliniek?
Neem direct contact met ons op als u abnormaal bloedverlies heeft, last van hevige pijn die niet overgaat, er al vier dagen geen ontlasting is geweest of als u de situatie niet vertrouwt.
Bel 0592-315255 en als het na sluitingstijd is hoort u een antwoordapparaat met ons spoednummer. -
Wat zijn de verschijnselen van aambeien?
Soms zijn aambeien zo gezwollen dat zij uit de anus puilen, wat pijnlijk is. Soms is er sprake van jeuk, irritatie, valse aandrang of helderrood bloedverlies via de anus. Overigens kunnen er ook andere oorzaken zijn voor een anale bloeding, dus we moeten altijd kijken naar de oorzaak.
-
Hoe ontstaan aambeien?
Aambeien ontstaan door een verhoogde druk op de zwellichamen waardoor deze uitzakken. Er zijn verschillende oorzaken, zoals:
- Een harde en droge ontlasting door veel zitten, weinig lichaamsbeweging, onvoldoende vocht inname of voedingsvezels. Dit bemoeilijkt de stoelgang en bij het persen komen de zwellichamen onder hoge druk te staan, waardoor ze uitzakken.
- Zwangerschap en bevalling of zwaar werk en veel tillen, waarbij er toenemende druk ontstaat op de bloedvaten en anus.
- Het verslappen van de bekkenbodemspieren (bijvoorbeeld door ouderdom) en het verlies van veerkracht rondom de bloedvaatjes.
-
Hoe word ik verdoofd?
We voeren de operatie uit onder plaatselijke verdoving. Na de operatie kunt u direct weer staan en lopen.
-
Moet ik mijn medicijnen stoppen?
Nee, in principe kunt u alle medicijnen gewoon blijven gebruiken, behalve bloedverdunnende medicatie. Uw arts zal bij het eerste gesprek vragen welke medicijnen u gebruikt en zonodig met uw huisarts of specialist overleggen over het tijdelijk stoppen van medicatie.