Oorzaak van aambeien
Aambeien ontstaan door een verhoogde druk op de zwellichamen waardoor deze uitzakken. Deze verhoogde druk wordt door diverse factoren veroorzaakt.
Hoe aambeien worden veroorzaakt
Aambeien krijgen kan een vervelende situatie zijn. Veel mensen vragen zich vaak af waarom en hoe ze aambeien gekregen hebben. Dit lichten we hieronder toe. Aambeien worden namelijk veroorzaakt door:
- Een harde en droge ontlasting die moeilijk op gang komt door veel zitten, weinig beweging, onvoldoende inname van vocht of voedingsvezels en een te hoog lichaamsgewicht.
- Bij een bevalling of zwaar werk waarbij veel getild wordt, waardoor druk toeneemt op de bloedvaten en de anus.
- Het verslappen van de bekkenbodemspieren (bijvoorbeeld door ouderdom) en het verlies van veerkracht rondom de bloedvaatjes.
- Te lang ophouden van de ontlasting of juist te vaak naar of te lang naar het toilet gaan. In de regel produceert een persoon gemiddeld één keer per dag ontlasting.
Het krijgen van aambeien kan iedereen overkomen. Toch zijn er verschillende dingen die kunnen helpen bij het voorkomen van aambeien.
Hoe aambeien worden voorkomen
Er zijn een aantal dingen die u kunt doen om aambeien te voorkomen. Voorbeelden hiervan zijn:
- Vermijd zwaar tillen;
- zorg voor voldoende lichaamsbeweging;
- en een soepele stoelgang zodat u niet hoeft te persen. U houdt de ontlasting zacht door voldoende vezels te eten, per dag minimaal twee liter vocht te drinken en naar het toilet te gaan zodra u aandrang voelt. U drinkt voldoende als de urine licht van kleur is.
Er zijn verschillende soorten gradaties in aambeien. Dat maakt het soms lastig om de exacte variant van aambeien te herkennen. Heeft u last van de klachten en symptomen die ontstaan door aambeien? Blijf er dan niet te lang mee rondlopen. Vraag eenvoudig een intakegesprek aan.
Laatst gecontroleerd: 15/03/2024
Artsexamen juni 1994 Universiteit van Groningen
Geregistreerd als algemeen chirurg sinds 1 januari 2003
BIG registratienummer: 89043498301