Wat zijn aambeien (hemorroïden)?

Op jaarbasis hebben ongeveer 1,6 miljoen mensen last van aambeien. De kwaal komt vooral voor bij mensen boven de vijftig jaar en ongeveer vier keer vaker bij vrouwen dan bij mannen. Hoewel het een onschuldige aandoening is, ondervinden veel mensen er dagelijks last van. Maar wat zijn aambeien precies?

Wat zijn aambeien (hemorroïden) en hoe zien ze eruit?

Aambeien, ook wel bekend als hemorroïden, zijn zwellichamen (sponsachtige netwerken van bloedvaten met slijmvlies) die de anus afsluiten en voorkomen dat er ontlasting lekt. Wanneer ontlasting langs deze zwellichamen glijdt, zakt het zwellichaam een beetje waarna het wordt teruggetrokken. Aambeien komen dus ook voor bij mannen en vrouwen.

Kortom, iedereen heeft aambeien!

Maar wanneer de zwellichamen (hemorroïden) onder druk komen te staan, door obstipatie of (te) hard persen tijdens de stoelgang, loopt de druk in de bloedvaten hoog op. Hierdoor zetten de zwellichamen op. Ook kunnen de ophangbandjes kapotscheuren waardoor de zwellichamen zakken.

Wat zijn aambeien? - hemorroïden

Deze uitgezakte zwellichamen – net boven de sluitspier – worden in de volksmond aambeien genoemd. Het zijn min of meer uitgezette aderen in het laatste deel van de endeldarm. Door zwelling zijn sommige ook buiten de anus zichtbaar. Aambeien kunnen beide inwendig en uitwendig voorkomen.

Er zijn verschillende manieren om aambeien te behandelen. 

Bekijk alle behandelingen

Stel een hemorroïden behandeling niet uit

Er heerst nog een groot taboe op het onderwerp ‘aambeien’. Mensen schamen zich en praten liever niet over hun situatie. Hierdoor durven sommigen hun probleem niet met de huisarts bespreken. Voor uw beeld: van de 1,6 miljoen mensen worden slechts 50.000 patiënten doorverwezen naar een medisch specialist voor een behandeling.

Daarnaast besteden gemiddelde huisartsenpraktijken weinig aandacht aan dit onderwerp. Er is veelal sprake van onderdiagnostiek en onderbehandeling, waardoor patiënten onnodig lang met klachten van aambeien blijven rondlopen. Klachten van aambeien leiden in ernstige gevallen zelfs tot een sociaal isolement. Heeft u last van aambeien? Wacht dan niet te lang met een behandeling.

Het verschil tussen aambeien en marisken (huidflapjes/skintags)

Aambeien worden soms verward met marisken. Marisken zijn uitwendige zichtbare, uitgezakte huidplooien rondom de anus. Deze worden ook huidflapjes of skintags genoemd wanneer ze op een andere plek op het lichaam zitten. Vaak zijn het van oorsprong aambeien, maar zijn de aders niet (meer) aanwezig. Marisken kunnen hygiënische klachten geven, zoals jeuk en vuil ondergoed.

Mariskes verwijderen

Indien er geen klachten zijn, is behandeling niet noodzakelijk. Bij klachten worden Mariskes onder lokale verdoving verwijderd.

Intakegesprek aanvragen

Laatst gecontroleerd: 03/04/2024

Andres van Goethem, chirurg

Artsexamen juni 1994 Universiteit van Groningen
Geregistreerd als algemeen chirurg sinds 1 januari 2003
BIG registratienummer: 89043498301

Meer informatie?

    Vul onderstaande gegevens in en wij nemen contact met u op.

    We zullen u terugbellen op een werkdag tussen 08.00 - 16.00 uur